Ingredienser
1 frilandsand ca. 3 kg
salt
peber
3 store madæbler i både
Stenfri svesker
Indmad (lever, hjerte, krås)
½ liter vand

Fremgangsmåde
Dagen før
Gnid anden ind- og udvendig med salt og peber. Fyld anden med æblebåde og svesker. Luk anden med kødnåle. Læg anden med brystet nedad på risten over bradepanden. Læg indmad i bradepanden og hæld vandet ved. Anden er nu klar til at blive stegt efter én af flg. metoder:

Almindelig ovnstegning
Anden sættes i en kold ovn. Ovnene tændes og indstilles på 160 grader. Efter 45 min. vendes anden og den steges videre i 1 time og 15 min. Herefter hældes skyen fra og anden steger videre ved 250 grader i 15 min. Til sidst slukkes ovnen og anden steger nu færdig i 15 min. på eftervarme.

Langtidsstegning i ovn
Anden sættes i en kold ovn. Ovnene tændes og indstilles på 130 grader. Efter 3 timer vendes anden og den steges videre i 2 timer. Sluk ovnen og lad anden stege færdig i 15 min. på eftervarme.

Efter stegning
Uanset hvilken metode der er brugt til stegning gøres nu flg. for at gøre anden klar til opvarmning dagen efter:
Lad den færdigstegte and afkøle. Skær bryststykker, vinger, under- og overlår fra skroget og læg det i et ovnfast fad smurt med andefedt. Andens rygstykker lægges i små bunker i fadet og dækkes til med overskydende skind, som forhindrer, at kødet udtørrer ved genopvarmning. Læg æbler og svesker i en bunke ved siden af kødet. Dæk fadet med folie og sæt det i køleskab til næste dag. Husk også at gemme andefedtet.

Juleaften
Forvarm ovnen til 180 grader. Sæt det foliedækkede fad ind midt i ovnen. Steg i 20 minutter. Tag kødet ud af ovnen og skru op på 250 grader. Pensl kødet med andefedtet. Læg nu kun folie over æbler og svesker. Sæt fadet midt i den varme ovn i 10 min. til kødet er gennemvarmt og skindet er sprødt.

Ved genopvarmning skal anden have så kort tid som muligt i den varme ovn for at bevare saft og smag. Derfor er ovnen nødt til at være forvarmet. Saucen kan også sagtens laves færdig dagen før og varmes inden servering.

Velbekomme 🙂